ΛΑΒΡΑΚΙ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας (20 ml) ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο (250 γρ.) Μάραθο, ψιλοκομμένο ομοιόμορφα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 μεσαίες (250 g) ντομάτες, αποφλοιωμένες και σε κύβους
  • 3 φλιτζάνια (750 ml) ζωμό λαχανικών
  • ¼ φλιτζάνι (60 ml) λευκό κρασί
  • 2 λωρίδες φλούδας λεμονιού
  • 000 γρ λαβράκι
  • 350 γραμμάρια φρέσκιας και καλής ποιότητας μαρινάδα

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μέτρια φωτιά. Προσθέστε το μάραθο και το σκόρδο και ανακατεύετε για 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, φροντίζοντας να μην χρωματιστεί. Προσθέστε τις ντομάτες, το ζωμό λαχανικών, το λευκό κρασί και τις φλούδες λεμονιού. Αλατίστε και αφήστε το να βράσει. Εν τω μεταξύ, αφαιρέστε απαλά το δέρμα διαγώνια με μια λαβίδα – αυτό εμποδίζει το ψάρι από το να λυγίσει. Στη συνέχεια κόψτε το σε 2 κομμάτια. Μειώστε τη θερμότητα του ζωμό λαχανικών και του μείγματος μάραθου. Προσθέστε το μείγμα μαρινάρας. Τοποθετήστε απαλά το προετοιμασμένο λαβράκι στην κορυφή. Σιγοβράστε για 3 λεπτά ή έως ότου το ψάρι είναι αδιαφανές. Δοκιμάστε για τα καρυκεύματα. Τοποθετήστε το με μια κουτάλα σε βαθύ πιάτο, και ρίξτε από πάνω τον υπόλοιπο μάραθο.

Το ήξερες?

Το κύριο συστατικό του πιάτου, το λαβράκι είναι ένα πολύτιμο φαγητό με μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με υψηλή βιολογική αξία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και είναι ασπίδα έναντι πολλών καρκίνων. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν την επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία και στην όραση αφού προλαμβάνει από την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας, η οποία είναι μια μορφή τύφλωσης. Επιπλέον, φαίνεται να μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άνοιας. Το λαβράκι είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και βιταμίνες Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

Τέλος, η θρεπτική αξία της σύνθεσης αυξάνεται από την παρουσία κρεμμυδιού, σκόρδου και του Divine Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, καροτενοειδών και πολυφαινολών. Αυτά τα συστατικά δίνουν το αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό, αντιϋπερτασικό, αντιφλεγμονώδες και αγγειοδιασταλτικό αποτέλεσμα, αυξάνουν την καλή HDL και μειώνουν την κακή LDL και την ολική χοληστερόλη, προλαμβάνοντας την καρδιαγγειακή νόσο. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, έχει ισχυρές υπολιπιδαιμικές, υποχοληστερολαιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Από την άλλη πλευρά, το κρεμμύδι, το εν λόγω φλαβονοειδές, έχει αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιθρομβωτική, αγγειοδιασταλτική και πιθανώς αντικαρκινική δράση.

Scroll to Top